Ads Top

Bulearca Style: Cum aplanezi situatiile tensionate cu un coleg competitiv de munca?


Daca te lovesti in fiecare zi de stresul pe care il implica un coleg competitiv de munca, avem cateva remedii sanatoase ce te vor ajuta.
Cu totii am fost acolo: ai avut o idee mareata si un coleg competitiv ti-a furat-o si si-a atribuit-o intr-o sedinta. Tu ai pierdut teren in fata sefului, iar colegul a fost felicitat.
In majoritatea locurilor de munca competitia – mai sanatoasa sau nu – se intampla. Fie ca este o competitie prietenoasa, fie ca este una rau intentionata.
Gandeste-te ca orice loc de munca este un loc in care s-au adunat oameni diferiti, din medii si cu educatii diverse. Lucrati impreuna in fiecare zi. Asta inseamna si spirit de echipa si colaborare, dar de multe ori inseamna si diferenta de opinie. Si concurenta.
Daca ai un coleg competitiv care incearca sa te saboteze la locul de munca, sfatul specialistilor Motto de la Time Magazine este sa aduci aceasta problema la cunostinta sefilor tai. Insa, mai poti face cateva lucruri care te fac sa iesi castigatoare dintr-o competitie la locul de munca. Descopera-le mai jos:

Fa un aliat din acel coleg competitiv!

Sfatul acela care iti recomanda sa-ti faci prieteni din dusmani prinde bine. Cel mai bine este sa faci un prieten din acel coleg competitiv de la locul de munca.
Astfel vei intelege de ce se comporta asa. Observa-l si ia in calcul calitatile sale. Incearca sa faci din el un aliat. Ai nevoie de empatie, de abilitatea de ajunge la compromis sau mediere, de capacitatea de a-ti doza eforturile sa construiesti mereu poduri.
In final, iti vei invata colegul sa inteleaga ce inseamna munca de echipa, desi in acest parcurs vei fi nevoita sa renunti la a fi creditata pentru ideile tale.
Cum sa abordezi un coleg competitiv pentru a-l face aliat? Poti incerca sa ii spui: “Ai avut o idee buna in intalnirea trecuta. Lucrez la un proiect similar. Ce spui daca ne unim fortele?”

Foloseste competitia sa iti imbunatatesti abilitatile

In loc sa te temi ca acest coleg competitiv va deveni preferatul sefilor sau al colegilor, mai bine focuseaza-te pe tine! In final iti vei folosi toata energia sa te imbunatatesti pe tine, in timp ce el va irosi energie pretioasa sa te concureze.
Daca vrei sa iti atingi scopul, trebuie sa te asiguri ca esti cea mai buna la ceea ce faci. Putina competitie la munca este binevenita, mai ales daca o folosesti sa iti imbunatatesti abilitatile. Trebuie sa arati tuturor, intregului colectiv ca tu ai abilitati sa fii lider.
In timp ce acel coleg competitiv va incerca sa te saboteze la locul de munca, tu vei fi cu un pas in fata pentru ca devii mai buna, cu adevarat. Pana la urma, tu vei avea de castigat.

Fii omul care se comporta integru, vei iesi in evidenta!

Un nou studiu realizat la Universitatea Bentley a concluzionat ca pana la 84% dintre liderii de afaceri cred ca integritatea este cea mai importanta calitate a unui angajat. Au urmat in top profesionalismul (75%), o atitudine pozitiva (75%) si spiritul de echipa (71%).
Asa ca, pana la urma, acel coleg competitiv care nu face altceva decat sa saboteze echipa va fi expus. Pana atunci tu pastreaza-ti valorile morale, oricat de frustrante sunt experientele cu cei ce vor sa te traga in jos.
Incearca sa ramai calma, sa fii fair, sa fii orientata pe castigul echipei si sa faci cea mai buna munca pe care o poti face. Pana la urma, daca ai un coleg competitiv si tu nu ii incurajezi agresivitatea, va da inapoi.
Solutia specialistilor este sa te concentrezi pe ceea ce poti controla TU. Astfel poti ignora micile rautati, poti invata multe despre natura umana si poti sa fii cea mai buna. In final, tu vei castiga!
Un produs Blogger.