Educatie sexuala pentru adolescentii din zilele noastre


Educatie sexuala pentru adolescentii din zilele noastre

 

Deşi sexul este un subiect delicat, mai ales atunci când ştii că trebuie să-l discuţi cu propriul tău băieţel sau cu propria ta fetiţă, beneficiile discuţiilor repetate pe această temă atârnă mult mai greu decât tensiunea iniţială pe care o poţi resimţi, şi pe care poţi învăţa să ţi-o stăpâneşti. În pofida zvonurilor care circulă, conform cărora până la pubertate sau chiar mai târziu copiii nici măcar nu ar trebui să fie interesaţi de sex, este bine să ştii că dezvoltarea sexuală apare încă dinaintea naşterii, continuând să se manifeste în diferite faze şi etape încă din primii ani de viaţă. Conform celor mai noi date ştiinţifice, educaţia sexuală ar trebui să înceapă imediat ce copilul tău începe să vorbească.

Nu te teme că aceste discuţii îţi vor determina copilul să îşi înceapă viaţa sexuală mai devreme; numeroase rapoarte şi studii ştiinţifice arată exact contrariul: un copil care este crescut cu o atitudine realistă despre sex, într-un mediu permisiv şi conductiv curiozităţilor ce apar cu fiecare vârstă şi căruia i se oferă informaţii reale despre contracepţie şi prevenţie a bolilor sexuale are mai multe şanse să îşi înceapă viaţa sexuală atunci când este cu adevărat pregătit şi cu persoana potrivită.

Iată cum arată, în mare, dezvoltarea sexuală la copii şi adolescenţi, alături de câteva idei legate de educaţia sexuală adecvată fiecărei vârste:

- Până în vârsta de 3 ani, copilul tău observă că are organe genitale şi este normal să şi le atingă, pentru că aceste atingeri îi provoacă plăcere şi-l calmează. Totuşi, percepţia pe care o are faţă de aceste experienţe este diferită de cea a unei persoane adulte. În plus, copilul devine conştient de faptul că există diferenţe între organele genitale feminine şi cele masculine. Aşa cum îl ajuţi să memoreze numele diferitelor părţi ale corpului, tot aşa este bine să-l înveţi numele corect al organelor sexuale.

- Între 4 şi 6 ani, aşteaptă-te să te întrebe de unde vin bebeluşii. Sau, chiar dacă nu te întreabă, deschide tu discuţia; este foarte posibil să îşi pună deja aceste întrebări, dar să nu aibă curajul să-ţi vorbească. În plus, este posibil ca deja să înceapă să preia informaţii eronate de la colegii de grădiniţă. Preluând controlul asupra discuţiei, nu numai că-i dai de înţeles că poate apela oricând la tine cu încredere, dar te şi asiguri că informaţia pe care o primeşte este exact ceea ce îţi doreşti să ştie. Un simplu “te-ai întrebat vreodată cum se nasc copiii?” ar trebui să fie o întrebare de deschidere foarte bună. Chiar daca ţi-ar fi mai uşor să-i spui povestea cu barza, nu va trece mult timp până când va afla adevărul şi în acel moment credibilitatea ta ca părinte va scădea. Un simplu răspuns că bărbatul şi femeia fac dragoste sau sex şi că apoi bebeluşul creşte în uterul mamei este suficient de cele mai multe ori. În unele cazuri există posibilitatea ca acest răspuns să nu fie suficient şi să te întrebe ce este sexul. Este bine să-i oferi o explicaţie reală şi simplă şi în acest caz, precum şi pentru oricare altă întrebare pe care o va avea. Şi în această etapă este normal să îşi atingă organele sexuale, să se joace “de-a doctorul” cu alţi copii şi să îţi pună întrebări legate de digestie şi urinare. Este bine să acorzi o deosebită atenţie reacţiilor pe care le ai faţă de explorarea organelor genitale. O atitudine dezaprobatoare nu este recomandată din cauză că-i va forma o atitudine nesănătoasă faţă de propria sexualitate. Este bine să ştii că acest comportament este ceva natural şi că unii copii se ating fie pentru că se simt stresaţi, fie pentru că sunt mânaţi de curiozitate, fie pentru că pur şi simplu le place senzaţia. Fereşte-te să-i atragi atenţia asupra acestui comportament; mai degrabă observă în ce momente se întâmplă. Masturbarea nu devine o problemă decât în momentul în care copilul se retrage în mod excesiv şi repetat din compania familiei sau a prietenilor de joacă cu scopul de a se masturba, şi este un semnal că există o problemă de natură emoţională. În acest caz, nu ezita să cauţi ajutorul unui psihoterapeut. În cazul în care are aceste obiceiuri şi în public, explică-i cu mult calm că este un comportament pe care nu trebuie să-l aibă decât în intimitate.

- Între 7 şi 9 ani, contactul cu lumea exterioară ia amploare, deci s-ar putea să vină cu idei şi întrebări noi despre sex şi este posibil să folosească limbaj obscen, de cele mai multe ori pentru a-ţi testa reacţia. Şi aici o atitudine critică nu este cea mai bună soluţie. În primul rând, încearcă să identifici motivele pentru care foloseşte acest limbaj. De exemplu, poate vorbi aşa pentru că şi restul prietenilor săi o fac. În acest caz, ajută-l să găsească şi alte modalităţi de a obţine aprobarea grupului, evitând să minimalizezi importanţa acestei nevoi. Unii copii devin un pic mai timizi în această etapă şi pot chiar înceta să îţi mai vorbească despre sex, dar asta nu înseamnă că şi tu trebuie să faci acelaşi lucru. Acum este un moment oportun să-i vorbeşti despre rolul familiei şi despre influenţele pe cale le au societatea şi mass-media în formarea gândirii şi a comportamentelor în rândul fetelor şi băieţilor. Joaca de-a doctorul şi masturbarea rămân comportamente normale şi pentru această etapă.

- Între 10 şi 16 ani, corpul copilului tău începe să se schimbe: fetelor încep să li se dezvolte sânii, le vine menstruaţia, le creşte părul pubian şi cresc rapid în înălţime. Băieţilor li se va schimba vocea, vor creşte rapid în înălţime, le va creşte părul pubian, organele genitale vor creşte şi ele şi vor începe să aibă vise umede. Este o etapă care cuprinde nişte schimbări drastice şi pentru unii copii chiar tulburătoare, curiozitatea despre sex va creşte iar nevoia de intimitate va fi la cote maxime. Este esenţial să-i respecţi nevoia de intimitate, să ai o atitudine îngăduitoare şi deschisă şi să-i oferi explicaţii detaliate despre ce semnifică schimbările pe care le trăieşte.

Dacă ai băiat vorbeşte cu el despre:
• Ce este un vis umed, ce este o erecţie şi ce este spermă
• De ce îi creşte păr în zona genitală, pe faţă, la subraţe şi pe piept
• Ce se întâmplă cu vocea lui
• De ce-i apar coşi pe faţă; uneori acneea poate fi mai puternică şi-i poate afecta în mod sever imaginea de sine. Oferă-i sprijinul tău şi eventual vorbeşte cu un dermatolog pentru ameliorarea acneii
• De ce este nevoie să înceapă să folosească un deodorant
• Cum se simte cu privire la schimbările pe care le resimte
• La pubertate băieţii au tendinţa de a deveni competitivi şi încep să se compare cu prietenii lor. Din această cauză, este bine să-l reasiguri că schimbările prin care trece sunt perfect normale şi sănătoase, chiar dacă restul prietenilor se dezvoltă mai încet sau mai repede decât el

Dacă ai fată, vorbeşte cu ea despre:
• Motivul pentru care încep să-i crească sânii şi importanţa folosirii sutienului
• De ce-i creşte păr pubian, precum şi în alte zone ale corpului
• Ce este menstruaţia şi care sunt simptomele posibile (dureri menstruale, durată, abundenţă, folosirea tampoanelor, dureri de cap, iritabilitate, etc.)
• Cum se simte din cauza tuturor acestor schimbări
• Acneea poate apărea şi la fete şi este bine să discuţi cu ea despre cum îi afectează imaginea de sine. Dacă este nevoie, apelează la ajutorul unui dermatolog.

Discuţii care trebuie purtate şi cu fetele şi cu băieţii:
• Informaţii despre igiena personală, respectarea intimităţii şi relaţii
• Informaţii cu privire la bolile transmisibile sexual şi metode de contracepţie. Încearcă să nu-i impui metoda abstinenţei, sperând că te şi va asculta. Mai bine vorbeşte-i realist despre toate metodele, despre avantajele şi dezavantajele fiecăreia, despre responsabilităţile care încep o dată cu începerea vieţii sexuale, dar şi despre cât de plăcut poate fi sexul dacă este făcut la momentul potrivit
• Informaţii despre orientarea sexuală, diferenţa dintre sexul pe care-l are o persoană (biologic) şi genul său (mental)
• Foloseşte-te de cărţi şi alte materiale informative cu privire la sexualitate  Educatia sexuala este procesul prin care o persoana asimileaza informatii, isi dezvolta atitudini si convingeri despre sex, identitate sexuala, relatii si intimitate.
Educatia sexuala implica evolutia abilitatilor tinerilor si are un rol important in comportamentele lor, increderea in sine si competentele care influenteaza aceste alegeri.
Este unanim acceptat sfatul, ca tinerii au dreptul la educatie sexuala. Acest tip de educatie este importanta pentru ca reprezinta un mijloc prin care adultii tineri sunt ajutati sa se protejeze impotriva abuzului, exploatarii, sarcinii nedorite, bolilor cu transmitere sexuala si HIV.
Este de asemenea sustinut faptul ca furnizarea de educatie sexuala ajuta la indeplinirea dreptului tinerilor la informatii despre problemele care ii afecteaza, dreptul de a isi indeplini nevoile si in a-i ajuta sa se bucure de sexualitate si de relatiile pe care le formeaza.

Care sunt obiectivele educatiei sexuale?

Educatia sexuala are ca scop reducerea riscurilor potentialelor rezultate negative ale comportamentelor sexuale, cum ar fi sarcinile nedorite sau neplanificate si infectarea cu boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.
Aceasta isi propune sa contribuie la experienta pozitiva a tinerilor legata de sexualitatea lor, prin imbunatatirea calitatii relatiilor lor si a capacitatii lor de a lua decizii asupra vietii in cunostinta de cauza.
Educatia sexuala isi atinge scopul, atunci cand ajuta tinerii sa fie in siguranta si sa se bucure de sexualitatea lor.

De ce este necesara educatia sexuala?

Suntem fiinte sexuale. Sexualitatea este o parte integranta a indentitatii fiecarei persoane. Pe masura ce oamenii invata mai multe lucruri despre sexualitatea lor si acumuleaza mai multe cunostinte legate de pastrarea sanatatii sexuale, calitatea vietii lor se va imbunatati, incepand de la nastere pana la sfarsitul vietii.
Desi parintii si educatorii sunt principalii dascali de sexologie pentru copii, acestia primesc mesaje despre sexualitate din numeroase surse. Unele dintre ele pot avea mai degraba impact negativ decat pozitiv. Scoala si alte organizatii pot fi parteneri importanti pentru parintii care trebuie sa le dezvolte tinerilor o educatie sexuala corespunzatoare.
Principalele obiective ale educatiei sexuale isi propun sa ajute tinerii sa aiba o atitudine pozitiva fata de sexualitate si sa le ofere cunostintele si competentele necesare, astfel incat acestia sa poata lua decizii sanatoase legate de viata lor sexuala in prezent si viitor.
Educatia sexuala medicala este o investitie in sanatatea si viitorul copiilor nostri. Rezultatul investitiei ar putea fi o generatie de tineri care a asimilat mai multe informatii utile despre sexualitate si pot face diferenta intre acestea si mesajele sau imaginile provocatoare din mass-media, dar si o generatie de barbati si femei care se simt confortabil in pielea lor, bine informati, care pot lua decizii responsabile, care pot forma relatii sanatoase si pot avea grija de corpul lor.

Ce abilitati ar trebui sa dezvolte educatia sexuala?

Pentru ca educatia sexuala sa fie eficienta, trebuie sa includa oportunitati pentru dezvoltarea abilitatilor tinerilor, intrucat poate fi dificil pentru acestia sa actioneze doar pe baza informatiilor. Competentele tinerilor dezvoltate ca parte a educatiei sexuale sunt legate mai mult de valorile si abilitatile generale de viata. Atunci cand un tanar este capabil sa comunice, sa asculte, sa negocieze cu altii, sa descopere si sa identifice sursele de ajutor si consiliere, inseamna ca a dobandit aptitudini necesare pe parcursul intregii vieti, care pot fi aplicate si la relatiile sexuale.
Educatia sexuala dezvolta si abilitatea tinerilor de a lua decizii, de a fi categorici si de a asculta. Alte competente importante includ capacitatea de a recunoaste presiunile exercitate de alte persoane si de a rezista la acestea, de a face fata provocarilor si de a cere ajutorul adultilor.
Educatia sexuala incurajeaza tinerii sa faca diferenta intre informatiile corecte si incorecte si sa isi insuseasca valori morale si sociale, respectiv sa asimileze perspectivele legate de activitatea sexuala si sexualitate, inclusiv diferentele culturale, dar si probleme sensibile cum ar fi avortul sau contraceptia.

Formarea atitudinilor si convingerilor

Tinerii pot fi expusi la o diversitate de atitudini si convingeri legate de sex si sexualitate. Uneori, acestea ar putea fi contradictorii si confuze. De exemplu, unele mesaje legate de mentinerea sanatatii subliniaza riscurile si pericolele asociate cu activitatea sexuala, iar altele promoveaza ideea ca o persoana activa sexuala ar putea fi mai increzatoare, atractiva si matura.
Pentru ca viata sexuala si sexualitatea sunt subiecte sensibile, tinerii si cadrele diactice care predau educatia sexuala ar putea avea opinii diferite asupra informatiilor cu caracter sexual, dar si legat de cadrul moral care ar trebui sa guverneze comportamentul sexual al oamenilor.
Tinerii ar putea fi interesati de diverse contexte culturale si morale legate de sex si sexualitate. Acestia sunt deschisi la oportunitatea de a-si comunica punctele de vedere legate de subiecte importante cum ar fi avortul, actul sexual inainte de casatorie, relatiile dintre lesbiene si homosexuali, contraceptie si controlul nasterii. Este important sa se sublinieze ca, daca opinia unei persoane este diferita, nu inseamna ca se incearca promovarea unui anumit punct de vedere in detrimentul altuia.
Efectul explorarii si intelegerii aspectelor culturale, religioase si morale, este acela ca tinerii pot afla cu ce sunt sau nu de acord. Cei care predau educatie sexuala au atitudini si convingeri proprii despre sex si sexualitate si este important ca acestia sa nu influenteze in mod negativ educatia sexuala pe care o ofera. O persoana care crede ca tinerii nu ar trebui sa intretina relatii sexuale inaintea casatoriei, nu trebuie sa omita sa ofere tinerilor informatii importante privind sexul protejat si contraceptie.
Educatia sexuala eficienta ofera tinerilor posibilitatea de a explora motivele pentru care oamenii fac sex, sa se gandeasca la modul in care sunt implicate sentimentele, corpurile partenerilor, rolul respectului de sine si al sentimentelor altor persoane si care este importanta deciziilor legate de activitatea sexuala. Tinerii ar trebui sa poata decide care sunt calitatile pozitive ale relatiei pe care o au si sa inteleaga faptul ca intimidarea, stereotipurile, abuzul si exploatarea pot influenta negativ o relatie.

Ce informatii ar trebui sa li se ofere tinerilor?

Tinerii au acces la informatii legate de sex si sexualitate dintr-o diversitate de surse: mass-media, televiziune, reviste, carti, siteuri web, etc. Unele dintre acestea sunt corecte altele nu. Furnizarea de informatii cu ajutorul educatiei sexuale va avea rolul consolidarii informatiilor corecte. De exemplu, tinerii ar putea sa fii auzit ca prezervativele nu sunt eficiente impotriva HIV sau ca exista remedii pentru SIDA.
Este important sa se ofere informatii care sa corecteze convingerile gresite. Informatia este cea care sta la baza dezvoltarii atitudinilor despre sex si sexualitate. Tinerii au nevoie de informatii corecte legate de urmatoarele subiecte:
  • dezvoltare sexuala si reproducere - schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii, ce inseamna reproducerea sexuala, inclusiv fertilizare si conceptie precum si care sunt bolile cu transmitere sexuala si ce inseamna HIV.
  • contraceptie si controlul nasterii - care sunt modalitatile disponibile de contraceptie, cum functioneaza acestea, cum pot fi folosite si cum pot fi obtinute.
  • relatii - ce fel de relatii exista, dragoste si angajament, casatorie si parteneriat si comportamentul sexual legal, variate opinii religioase si culturale despre viata sexuala, sexualitate si diversitate sexuala.
Tinerilor ar trebui sa le fie furnizate informatii legate de avort, sexualitate si confidentialitate si sa cunoasca sursele de consiliere si sprijin disponibile in comunitatea in care traiesc, dar si cele de la nivel national.

Cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala?

Educatia sexuala ar trebui sa aiba loc inainte ca tinerii sa ajunga la pubertate si inainte ca acestia sa-si fi dezvoltat modele prestabilite de comportament. Varsta exacta la care ar trebui sa fie furnizate informatiile depinde de dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a tinerilor, dar si in functie de nivelul lor de intelegere.
Sunt importante si subiectele care se vor transmite prin intermediul educatiei sexuale, modul in care acestea sunt impartasite, cine este persoana care sustine educatia sexuala, contextul in care se face acest lucru, dar si asteptarile tinerilor carora li se face educatie sexuala.
Este important ca educatia sexuala sa debuteze de la o varsta frageda si sa se faca in mod sustinut. Atunci cand li se ofera tinerilor informatii de baza inca de la o varsta frageda, se va construi un fundament de cunoastere mai complex, care va fi consolidat de-a lungul timpului.
De exemplu, atunci cand sunt foarte tineri copiii pot fi informati legat de modul in care oamenii cresc si se dezvolta in timp, de modul in care copiii se transforma in adulti, iar acest lucru ar putea sta la baza intelegerii a mai multor informatii detaliate despre pubertate, la anii preadolescentei.
Tinerilor, trebuie sa li se furnizeze si informatii cu privire la virusii si germenii care ataca organismul, care ar putea fi punctul de pornire, pentru discutiile despre infectiile care pot fi contactate prin intermediul contactului sexual.

Educatia sexuala ar putea incuraja tinerii sa intretina raporturi sexuale prea devreme?

Unele persoane sunt preocupate de faptul ca furnizarea de informatii despre sex si sexualitate trezeste curiozitatea si, pot duce la dorinta de a experimenta activitati sexuale.
Totusi, in urma unor studii s-a dovedit ca astfel de informatii sau programele de educatie sexuala nu incurajeaza raporturile sexuale. Unii dintre tineri au scazut frecventa actelor sexuale si se pare ca a crescut numarul celor care folosesc atat prezervative, cat si alte tipuri de contraceptive. Este important sa ne amintim ca tinerii vor stoca informatiile primite pana cand vor avea nevoie sa le foloseasca.

Cand ar trebui sa vorbeasca adultii cu tinerii despre sex?

Uneori poate fi dificil pentru adulti sa stie cand este nevoie sa impartaseasca informatii despre viata sexuala cu copiii lor, dar cel mai important lucru este sa mentina o relatie deschisa cu acestia si sa le ofere oportunitatea de a pune intrebari atunci cand doresc sa faca acest lucru. Parintii si educatorii pot fi proactivi si pot implica tinerii in discutii despre sex, sexualitate si relatii intime. Desigur, multi dintre parinti si copiii lor se simt jenati atunci cand vorbesc despre unele aspecte legate de sex si sexualitate.
Educatia sexuala se poate face sub forma unei conversatii legata de valori, atitudini si probleme (exemplele din viata reala, pot fi de ajutor). Cel mai bun mod de a actiona este sa se creeze o relatie solida in care persoana tanara poate sa ridice o problema in cazul in care doreste sa faca acest lucru.
Rolul parintilor ramane esential, intrucat educatia sexuala din scoli pare sa fie predominanta, iar aceasta poate omite anumite abordari relevante pentru tineri, la un moment dat. De aceea, parintii pot avea un rol important in furnizarea de informatii si pot avea oportunitatea de a discuta despre anumite subiecte pe masura ce acestea apar in aria de interes a copiilor lor.

Cine ar trebui sa ofere educatia sexuala?

Educatia sexuala poate avea loc intr-o varietate de contexte, atat in interiorul, cat si in afara scolii si poate fi impartasita de diferite persoane care au posibilitatea si responsabilitaea de a oferi tinerilor informatii despre viata sexuala.
Parintii - La domiciliu tinerii ar putea discuta fata in fata cu parintii sau cei care au grija de ei, pe probleme specifice, ar putea pune intrebari sau ar putea solicita lamuriri legate de anumite aspecte. Dialogul poate sa priveasca atitudinile si punctele de vedere ale parintilor si tinerilor.
Educatia sexuala acasa, instituita de parinti, va avea loc pe o perioada lunga de timp si implica multiple interactiuni scurte intre parinti si copii. Pot fi momente in care tinerii ar putea fi reticenti la comunicare, dar este important sa nu se intepreteze timiditatea ca fiind un refuz.
Este important sa nu se amane prea mult discutarea anumitor subiecte sau probleme intrucat acest lucru ar putea sugera faptul ca parintele nu este pregatit sa vorbeasca despre acestea. Exista dovezi care confirma rolul pozitiv al comunicarii parinte-copil privind folosirea prezervativului si a mijloacelor de contraceptie in randul tinerilor.
Profesorii - In scoala, interactiunea dintre profesori si tineri are o forma diferita: lectii organizate. Aceasta nu este la fel de eficienta ca si sfaturile individuale, intrucat sunt furnizate informatii dintr-un punct de vedere impartial.

Educatie sexuala pentru copii si adolescenti!

Un produs Blogger.