Sponsor

Header Ads

Micul fermier: Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii


Sistemele de cultura intensiva a castravetilor in spatii protejate se impart in doua cicluri de productie:
- ciclu I extratmpuriu
- ciclu II vara-toamna
Producerea rasadului implica doua operatii tehnologice si anume: semanarea si repicarea.
Semanarea castravetilor poate fi facut atat pe pat germinativ, cat si in tavite alveolare de 200 de celule.
Pentru o germinatie optima a semintelor de castraveti trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii:
-pana la rasarire temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 22-26 oC, umidiate 100% si lipsa completa a luminii.
-se umecteaza turba foarte bine (cand o strangeti in mana sa curga apa din ea); se aseaza turba in tavite (sau pe pat) se traseaza randurile printr-o usoara apasare a substratului si se pun semintele una cate una.
Se acoperă cu un strat fin de turba uscata de maxim 0,5 cm si nu se mai udă ulterior pana la rasarire.
Se acoperă cu ziare sau cartoane de hârtie patul germinativ peste care se poate pune o folie cu rol de reținere cât mai mult timp a umidității de 100% necesare germinării și răsării optime a semintelor; Atenție!!! Aceasta metodă cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănarea in ciclu extratimpuriu, în timpul primăverii și mai ales în timpul verii nu se utilizează sub nici o forma acoperirea cu folie a semințelor deoarece conduce la sufocarea și distrugerea plăntuțelor.
Repicarea castravetilor se face intr-un interval de timp foarte scurt, circa 4-7zile de la rasarire, in ghivece de plastic mate, inchise la culoare, prin care nu patrunde lumina la radacina.
Imediat dupa repicare se mentine o zi sau doua o temperatura constanta zi/noapte de 25-30 oC. Dupa aceste doua zile este necesară schimbarea temperaturii constante zi/noapte, cu o diferenta de 5-7oC. De asemenea, se urmărește umiditatea substratului care se va iriga constant pe toată perioada de la rasarire până la repicare. O dată cu irigarea se pot efectua fertilizări și tratamente fitosanitare.
Fertilizări se fac în aceasta perioadă cu îngrășăminte minerale cu raport echilibrat NPK. De asemenea, pentru o dezvoltare armonioasă a sistemului radicular și rezistența mărită la stresuri a micilor rasaduri se poate utiliza prin udare sau stropire SPRINTENE. Tratamentele fitosanitare in această perioadă includ un fungicid contra complexului căderii plăntuțelor si un insecticid
contra insectelor ce apar imediat ce se încălzește spațiul unde se seamănă.
De la repicare pana la plantare dureaza circa 20-30 de zile, in fuctie de conditiile climatice poate sa ajunga si pana la 40 de zile.

 

Inainte cu cateva zile de transplantare este necasar sa se indeplineasca urmatorii pasi:
Se accentueaza calirea rasadurilor si se stropesc foliar cu un fungicid si un insecticid.
Se pregateste terenul, se monteaza sistemul de irigare si daca se foloseste folie transparenta de mulcire se instaleaza tot inainte de plantare.
Inainte de plantarea oricarei culturi de legume in sere si solarii este bine sa se faca o dezinfectare a solului.
De retinut este faptul ca aceste plante sunt iubitoare de caldura si se dezvolta optim numai la temperaturi ce depasesc 18oC noaptea, iar la temperaturi sub 10-12oC cresterea si dezvoltarea lor este redusa la minim.
Densitatea de plantare folosita pentru cultura de castraveti difera in functie de fiecare ciclu de cultura, media fiind de 30000 plante/hectar.
Ca mod de plantare se pot utiliza 2 variante: distante egale intre randuri si distante alternate intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate). Pe rand distanta intre plante trebuie sa fie de 40-50 cm.
Pentru plantarea timpurie a castravetilor (20-30 martie) in solarii neincalzite este obligatoriu ca acestea sa fie acoperite cu doua randuri de folie (primul rand il preprezinta folia profesionala de acoperire cu aditivi UV, EVA, IR 170 – 180 microni; al doliea rand este folia profesionala cu efect termic 40 microni).
Daca se planteaza intre 15 februarie-15 martie pe langa cele doua randuri de folie se impune si un sistem de incalzire.
Irigarea si fertilizarea
Intotdeauna inainte de infiintarea culturilor de legume se recomanda efectuarea analizelor de sol pentru relevarea rezervelor de elemente minerale si organice din sol pe de o parte si pe de alta parte pentru intocmirea riguroasa si eficienta a unui program de fertilizare adecvat.
La intocmirea unui program de fertilizare eficient si optim pentru a obtine maximul productiv si calitativ al unui hibrid SC MARCOSER SRL ia in calcul urmatorii parametri:
a)pH-ul
b)EC-ul
c)analizele de sol ce releva nivelul de aprovizionare cu elemente( N, P, K,Ca ,Mg ,Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo).
d)tipul culturii infiintate
e)sezonul de plantare
f)ciclul de cultură 

Aplicarea ingrasamintelor in fertilizarea faziala se face prin 2 metode:
1. Aplicare radiculara, la sol impreuna cu apa de irigare, procedeu denumit fertiirigare;
2. Aplicare prin stropire, singure sau impreuna cu anumite pesticide(atentie la compatibilitati) – procedeu denumit fertilizare foliara;
Fertilizarea culturii de castraveti este extrem de importanta deoarece este o cultura foarte sensibila carenta sau chiar si excesul de elemente minerale, de aceea recomandam elaborarea impreuna cu specialistii nostrii a unui program de fertilizare special adaptat nevoilor dumneavoastra specifice.
Irigarea, alaturi de pregatirea corespunzatoare a solului inainte de plantare, reprezinta unul din cei mai importati factori ce conduc la succesul unei culturi de legume.
Cea mai recomandata metoda de irigare pentru castraveti in sere si solarii este irigarea prin picurare;
Pentru culturile de castraveti instalatia de irigare prin picurare trebuie sa asigure un debit de 1,6 – 2,5 L/h/picurator, iar distanta intre picuratori sa fie de 20-30cm.
Irigarea trebuie să se faca in fiecare zi, mai mult sau mai putin, coroborat cu conditiile de mediu si cat mai dimineata posibil .
La fiecare irigare se adaugă si fertilizatori, respectandu-se principiul „cat mai des in portiuni cat mai mici” (fertilizare cu lingurita);


 

Alte lucrari tehnologice moderne de cultura a castravetilor:
-Palisarea
Se face cu ajutorul sforii de palisat.
-Copilirea
Se copilesc toti lastarii si fructele pana la inaltimea de aproximativ 50 cm, iar mai apoi lastarii se carnesc (ruperea varfului) dupa primul sau al doilea internod.
-Defolierea
Operatia prin care se indeparteaza o serie de frunze pentru o mai buna circulatie a aerului in jurul plantei.
-Recoltarea
Se face incepand cu saptamana 3 sau 4 dupa plantare.


Surse:

1. Ing.drd.Costel Pohrib, Ing.drd.Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si
solarii: tomate, ardei, castraveti, Ed.Printech, Bucuresti, 2011
2. Ruxandra Ciofu (coord.),Tratat de legumicultura, Ed.Ceres, Bucuresti, 2004
Pentru mai multe informatii sunati la departamentul de consultanta on-line- 0374080808.