Something about me

Header Ads

Cât valorezi în ochii tăi? Încrederea și stima de sine, fundația oricărei realizări...

Despre iscoditorul băgăreț în treburile altora, îngâmfatul umflat în pene, impulsivul cu limba ascuțită și narcisistul atotștiutor, care ne pot face viața un iad, am tot vorbit pe la diverse evenimente. Rămân la convingerea că dând puțin la o parte paravanul corectitudinii politice, condimentând discuțiile cu umor, dar păstrând bunul-simț, oamenii conștientizează mult mai ușor durerile de cap pe care le provoacă altora prin propriile comportamente toxice.
N-aș vrea să cădem în capcana de-a crede că toți oamenii, prin natura lor, sunt narcisiști, aroganți, insolenți, egoiști, prefăcuți și preocupați doar de ei înșiși. Din contră, susține Jordan Peterson, în cartea sa 12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru. „Această caracterizare este inadecvată multora. Cei mai mulți se confruntă cu o problemă opusă: …nu se prețuiesc deloc… sunt groaznic de conștienți de propriile defecte și se îndoiesc de propria valoare…' Sunt buni la suflet, miloși cu ceilalți, dar foarte critici cu ei înșiși.

Știu, sunt momente în care ne identificăm cu aceste stări, al naibii de bine. Dacă vreodată te-ai mustrat spunându-ți: „Nu sunt în stare de nimic', află că nu ești singurul. De multe ori, purtăm cu noi aceste emoții încă din primii ani de viață.
Dificultatea noastră ca adulți de a gestiona încrederea în noi înșine are mult de-a face cu modul în care părinții noștri au știut să ne cultive sentimentul valorii de sine. Să ne ofere căldură, afecțiune, atenție, laude și încurajare. Dar cât putem folosi nepriceperea părinților ca scuză? Hai să fim realiști. Chiar și cu o stimă de sine sănătoasă, tumultul vieții aduce peste noi eșecuri, experiențe diferite, uneori traumatice, care ne zdruncină credința în capacitățile proprii.
Așadar, cât stăm în rolul de victimă? În practica mea, am întâlnit persoane care și-au irosit ani buni din viață lăsându-se bântuite de gândul fals că au o groază de defecte. E bine să știm că, uneori, șarpele veninos care ne amenință e chiar mintea noastră, iar inamicul încrederii în sine suntem chiar noi.
Nu suntem noi aceia care ne încătușăm succesul, setându-ne obiective nerealiste, aproape de neatins? Nu noi rămânem veșnic nemulțumiți, comparându-ne cu vreo vedetă, în loc să ne uităm cine eram în trecut? Nu noi „preferăm să vedem jumătatea goală chiar și în pahare în care ea nu există'? Nu noi uităm adesea să ne bucurăm de propriile realizări? Nu noi suntem cei care renunță prea ușor în fața eșecului? Nu noi împodobim imaginea altora cu câte-o creastă de cocoș, coadă de păun sau cu mărgele de curcan, în timp ce, privindu-ne în oglindă, vedem o creatură mică, umilă, plină de autodispreț?
Eforturile noastre constante de a atinge standardele impuse de dinamica și complexitatea lumii în care trăim astăzi ne generează frustrare. Ne debusolează și astfel ajungem să nu mai gândim limpede.
Poate că a sosit momentul să ne sporim încrederea și stima de sine prin derularea unor demersuri constructive și acțiuni concrete. Iată câteva:
1. Îngrijește-te. Ținuta, accesoriile și poate puțin make-up pot corecta micile imperfecțiuni, generând siguranță de sine și putere.
2. Îmbogățește-ți vocabularul. Be a smart reader! Nu ignora cuvintele al căror sens nu îl pricepi. Dexonline este aplicația care nu trebuie să lipsească din telefonul tău.
3. Ține minte detalii. Orice exemplu sau argument folosești într-o discuție va atârna mult mai greu dacă oferi informații precise: cifre, autor, sursă, fapte istorice etc.
4. Stabilește-ți obiective mici și atinge-le. Încrederea în sine crește proporțional cu numărul de obiective realizate.
5. Dezvoltă-te pe plan profesional. Rutina profesională este un inamic al stimei de sine. Învață să faci lucruri noi.
6. Notează în jurnal un lucru bun, făcut de-a lungul zilei. Acel lucru care te face mulțumit de tine însuți. În timp, acestea vor alcătui o autobiografie solidă, o fundație pentru optimism, ambiție, și motivația interioară.
De asemenea, pentru a ne menține încrederea și stima de sine, poate ar fi înțelept să nu ne mai lăsăm păcăliți de rețelele sociale, care ne amăgesc cu imaginea „perfectă' a vieții altora. Poate e bine să ne oprim din când în când din frenezia shoppingului și să fim recunoscători pentru ce avem. Poate n-ar strica să mai îngroșăm un pic obrazul în fața celor care ne rănesc în mod voit și repetat.
Poate ar trebui să râdem mai mult și să nu ne mai consumăm din cauza lucrurilor mărunte. Sau poate merită să luăm în serios îndemnul domnului profesor Adrian Cioroianu: „Puși în fața propriei noastre reflexii, ar trebui să medităm mai mult dacă nu cumva suntem mai normali, mai frumoși și mai buni decât credem'.