Bulearca.ro

★ Bienvenido|Hallo|Wellcome Español Start ▼
Music Premium Bulearca.ro

Cum sa impui limite cu blandete

Limitele sunt esentiale in toate relatiile pe care le avem – de la relatia cu colegii de munca si superiorii, la relatia cu parintii, copiii, prietenii si asa mai departe.
Acestea fac relatiile mai usoare. Cand nu stabilim limite, adesea devenim suparati, deranjati, uneori poate luati peste picior – ceea ce nu este un lucru bun pentru noi sau pentru relatiile pe care le avem.
Ce sunt limitele?
Limitele creeaza un spatiu fizic si emotional intre tine si oamenii din jurul tau. Ele arata oamenilor cum vrei tu sa fii tratata – ce este bine si ce este nu.
Limitele sunt esentiale in toate relatiile pe care le avem – de la relatia cu colegii de munca si superiorii, la relatia cu parintii, copiii, prietenii si asa mai departe. Acestea fac relatiile mai usoare. Cand nu stabilim limite, adesea devenim suparati, deranjati, uneori poate simtim ca suntem luati peste picior – ceea ce nu este un lucru bun pentru noi sau pentru relatiile pe care le avem.
De ce iti este teama sa impui anumite limite?
Oamenii evita sa impuna limite din mai multe motive, insa teama este unul dintre cele mai intalnite motive. Care sunt temerile principale:
– teama de oameni furiosi;
– teama de a nu dezamagi;
– teama de a fi vazuta ca o persoana egoista si dificila;
– teama de a nu parea rautacios;
– teama de a nu ruina o relatie.
Cum sa impui limite cu blandete
Sa incepem prin a ne aminti ca limitele impuse cu bunatate nu asigura ca oamenii din jurul tau nu se vor supara. Nu poti controla modul in care alte persoane raspund la actiunile tale. Cu toate acestea, folosirea acestor sfaturi de comunicare poate ajuta la reducerea probabilitatii ca altii sa raspunda furios.
1. Pastreaza accentul pe sentimentele si nevoile tale
Impunerea unei limite este de a comunica de ce ai nevoie si ce astepti de la persoanele din jurul tau. In acest proces este foarte important sa atragi atentia atunci cand te deranjeaza ceva.
2. Alege să fii directă și să spui lucrurilor pe nume
Uneori, încerci prea mult să fii amabilă și ajungi să accepți sau să ierți prea multe. Alteori, nici măcar nu mai poți spune ce ai pe suflet. De cele mai multe ori trebuie, însă, să înveți să fii directă încă de la început astfel încât persoana din fața ta să înțeleagă cine ești cu adevărat și ce îți dorești de la relația cu ea. Spune ceea ce simți fără teamă.
3. Folosește un ton neutru când vorbești
Evită tonul impulsiv atunci când comunici cu oamenii din jurul tău. În mod ideal, alege un moment când atât tu, cât și persoana din fața ta sunteți calme, liniștite. De asemenea, nu permite să fii distrasă în timp ce faci acest lucru - nu folosi telefonul, televizorul sau nu permite altor oameni să intre în conversația importantă pe care o porți.
4. Ia în considerare nevoile celeialte persoane
Atunci când impui limite unei persoane încearcă să ții cont și de nevoile sale. Cu alte cuvinte, uneori compromisul este important - însă trebuie să te asiguri că nu ești singura persoană care îl face și că nu renunți la ceva semnificativ pentru tine.
Iată un exemplu despre cum să impui limite:
Situație: Te simți stânjenită și rănită când partenerul de cuplu face glume pe seama ta în fața prietenilor. L-ai rugat să nu mai facă asta în trecut și ți-a spus să fii liniștită că este doar o glumă.
Cum să impui limite cu blândețe în acest caz: "Dragule, aș vrea să vorbesc cu tine despre ce s-a întâmplat săptămâna trecută, când au venit prietenii pe la noi. M-am simțit stânjenită când ai făcut glume cu privire la mâncarea pe care am pregătit-o. Știu că nu a fost cu răutate, însă m-ai rănit. Am simțit că nimeni nu apreciază munca pe care am făcut-o întreaga zi. Aș vrea să nu mai faci asta în fața altor oameni."


New Hit, New song| Muzica noua!